Concentratiekamp Buchenwald

concentratiekampen. Down (child).

Buchenwald was tijdens de  Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp in nazi-Duitsland in een bosrijke omgeving nabij de stad Weimar. Het bijna volledig van de buitenwereld afgesloten kamp werd in 1937 aangelegd door SS'ers en gevangenen. Buchenwald werd op 11 april 1945 bevrijd door de zesde pantserdivisie van het derde Amerikaanse leger. In eerste instantie heette het kamp Konzentrationslager Ettersberg naar de locatie, maar werd al snel omgedoopt naar Konzentrationslager Buchenwald/Post Weimar op voorspraak van de cultuurcommissie van Weimar.

Wreedheden:

..Op 4 juni 1938 vond de eerste openbare terechtstelling in een Duits concentratiekamp plaats met de - voor het oog van de aangetreden gevangenen - ophanging van arbeider Emil Bargatzky

..In 1939 werd het voedsel voor de Joden gerantsoeneerd op 400 gram brood en een liter soep per dag.

..Begin 1942 startten de medische experimenten in barakken 46 en 50. Gevangenen werden ingeënt met test-medicaties.

..De vrouw van kampcommandant Karl Koch, Isle Koch, verzamelde lampenkappen. Zij liet deze lampenkappen maken van de huid van gevangenen.

In Buchenwald zaten gedurende het bestaan van het concentratie-kamp 238.979 mensen opgesloten. Daarvan kwamen er 56.545 om het leven, waaronder 11.000 Joden.

Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Buchenwald




will & els sorée bezochten dit

voormalige concentratiekamp op

21 september 2011

foto: will sorée