Next (right). Previous (left).

-16-

       Uit een bijdrage van Sef  Derikx, in het E3 Journaal van 23 januari 2013
Staeveshuuske

De legendarische herberg De Roskam oftewel Staeveshuuske, lag op de hoek van de Tegelseweg en de voormalige Hagerlei. In 1932 werd de herberg gesloopt, na meer dan een eeuw uitgebaat te zijn door de familie Hovens.
In de familie Hovens had je in iedere generatie een jongen met de doopnaam Stephanus. De roepnaam was dan Steven of Staef. Vandaar Staeveshuuske.
De herberg lag oorspronkelijk aan de Oude Tegelseweg, maar had een groot probleem toen in 1836 ten oosten van de Oude Tegelseweg een nieuwe Rijksweg naar Tegelen werd aangelegd. De nieuwe verkeersverbinding ging over het erf van de Roskam, waarna de achtergevel voorgevel werd en omgekeerd.

Op 10 november 1830 stonden Belgische troepen voor Venlo. Om een beleg en plundering te voorkomen toog een afvaardiging van de burgerij naar herberg De Roskam om te onderhandelen over een onvoorwaardelijke overgave. De Belgen stemden in, waarna de stadspoorten werden geopend. Zonder verder wapengekletter was Venlo een Belgische stad geworden. In de Eerste Wereldoorlog (‘14-’18) was een militaire wacht gevestigd in De Roskam die toezicht hield op het verkeer over de Tegelseweg.
Foto: uit Venlo in Oude Ansichten