Roermondsestraat 86

Drukkerij van Grinsven             1903  -  1952

In 1903 werd in Venlo aan de Roermondsestraat nummer 26, drukkerij De Schwarz & Van Grinsven opgericht. Na drie jaar samen met de heer De Schwarz deze zaak te hebben gerund, nam de heer H. van Grinsven de zaak over en gaf het bedrijf de naam Venloosche Boekdrukkerij.


Met gevoel voor de ontwikkelingen in de grafische industrie breidde de heer van Grinsven in zijn bedrijf niet alleen de werkzaamheden uit, doch verdiepte zich vooral in het telkens leveren van hoge kwaliteit aan hoogdrukproducten. Een vakkundige verbreding in drukwerklevering waarin de staaldruk gebruikt werd, had eveneens zijn aandacht en het bedrijf veranderde zijn naam in Drukkerij H.C. van Grinsven.

Begin jaren dertig doet de kleurendruk zijn intrede in drukkersland.


Van Grinsven was enthousiast voor deze nieuwe mogelijkheden. Zo werd in 1938 door het bedrijf een kunstkalender in kleur gedrukt, waarop afbeeldingen van werken uit het Rijksmuseum Amsterdam waren te zien. Intussen was het bedrijf aan de Roermondsestraat niet alleen uitgebreid, maar ook grondig verbouwd.


In 1952 verhuist Drukkerij H.C. van Grinsven als eerste Venlose bedrijf naar het eerste bedrijventerrein van Venlo de Veegtes. Tot de dag van vandaag is het bedrijf daar nog steeds gestationeerd.

Vervolgens komt de zeilmakerij "Neptunus" van Eilers in het pand.

In 1955 komt de fa. Wekking Transport op de benedenverdieping en verhuist Neptunus naar de bovenverdieping.

Wekking blijft gebruik maken van het pand tot rond 1964.

Neptunus vertrekt in 1966 naar Kessel-Eik en groeit onder leiding van de zoon van Eilers, Hans, naar ongekende grootte. Het wordt een tentenfirma van wereldformaat.

Zoon Ben heeft sinds 1966 een eigen zeilmakerij in Swalmen en heeft zich gespecialiseerd in alle soorten voortenten. Zoon Herman heeft zich gespecialiseerd in zeilconstructies voor plezierjachten.


Na het vertrek van Neptunus heeft het pand vele malen leeggelegen met tussendoor wisselende gebruikers, zoals een meubelzaak en een babykledingzaak. De laatste tijd is een Praktijk voor Sesartherapie onder de naam 'Habitas' in het gehele pand gevestigd.

foto: will sorée

anno 2007

Foto en tekst over de drukkerij aangeleverd door Drukkerij van Grinsven

R-86-drukkerij-vangrinsven-groot. Up (parent).

Dagblad de Limburger

september 2010